Cuketový nákyp s mletým masem
Na 4-5 porcí budeme potřebovat:
- 600 g mletého vepřového masa
- 50 g sýra parmazánového typu
- 2 cukety velikosti kolem 20 cm
- 2 velké stroužky česneku
- 1,5 dl šlehačky
- 1 hrnek rýže
- 1 velká cibule
- 1 lžíce oregana
- kečup
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olej
Postup:
Ve větším kastrolu zpěníme pokrájenou cibuli a česnek. Přidáme mleté maso a vařečkou rozdělíme na drobné kousky. Chvilku restujeme. Osolíme, opepříme, přisypeme oregano a stáhneme z plotny.
Cukety omyjeme, jednu nastrouháme nahrubo a druhou najemno. Přidáme do kastrolu. Rýži propláchneme vodou a také přidáme k masu. Ochutnáme, jestli je směs dostatečně slaná a okořeněná. Kdyžtak přidáme. Přilijeme šlehačku s rozkvedlaným vejcem a promícháme.
Zapékací misku vymažeme olejem a směs do ní přendáme. Uhladíme ke krajům a vydatně polijeme kečupem. Přikryjeme alobalem a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 180 st. C na 25 minut. Poté alobal odstraníme, nákyp posypeme strouhaným sýrem a pečeme dalších cca 30 minut dozlatova.