Bramborové hranolky
Kdo si myslíte, že vymyslel hranolky? Napadlo vás, že Američani stejně jako mě? Pak jste vedle. První hranolky vymysleli pravděpodobně Belgičané. Hranolky naprosto zbožňují a průměrný Belgičan jich spořádá ročně téměř 80 kilo, což je o třetinu víc než průměrný Američan.
Pro 4 osoby budeme potřebovat:
- 12 menších brambor
- sůl
- řepkový olej
- hrst naťové petrželky
Postup:
Brambory oloupeme, překrájíme napůl a pak ještě na hranolky. Namočíme je do chladné vody a necháme chvilku odstát, aby se vyplavil škrob. Potom vodu přes cedník slijeme a brambory osušíme utěrkou.
Ve větším kastrolu rozpálíme olej, aby hladina byla asi centimetr. Osušené hranolky rozdělíme na 4 várky a každou várku osmažíme dozlatova. Hotové hranolky vytahujeme dírkatou naběračkou a vkládáme na tácek vyložený papírovými ubrousky. Lehce osolíme. Na talířích posypeme posekanou petrželkou.