Růžice brokolice a balíček anglické slaniny v lednici byly příslibem dobrých zeleninových řízečků 🙂

Karbanátky:

  • růžice brokolice
  • 60 g plátkové anglické slaniny
  • 2 vejce
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 2 vrchovaté lžíce strouhanky
  • sůl, pepř, majoránka
  • 1 velký stroužek česneku
  • olej

Bramborová kaše:

  • 6 brambor
  • sůl, kmín
  • 40 g másla
  • 1,5 dl plnotučného mléka

Salát:

  • 6 rajčat
  • 1 lahůdková cibulka
  • šťáva z půlky citronu
  • sůl, cukr
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce dýňového oleje

Z brokolice odřízneme vrchní růžici, omyjeme, osolíme a uvaříme v páře doměkka. V míse rozšleháme vidličkou vejce s moukou a strouhankou, přidáme rozkrájené plátky slaniny, sůl, pepř, majoránku a lisovaný česnek. Zchladlou brokolici nastrouháme na jemném struhadle a vmícháme do vaječné směsi. Rukama tvoříme malé řízečky, obalujeme ve strouhance a smažíme z obou stran na oleji.

Mezitím oloupeme a uvaříme brambory se solí a trochou kmínu (ten vaříme v sítku na čaj). Z uvařených brambor slijeme vodu, přidáme máslo a ohřáté mléko a rozšťoucháme je na kaši.

Rajčata omyjeme, rozkrájíme na malé díky a zalijeme zálivkou ušlehanou z citronové šťávy, oleje, cukru a soli.