Dneska jsme si přivezli od babičky patizon. Chlapi na něj sice koukali dost nedůvěřivě, ale nakonec slavila večeře úspěch.

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 1 menší patizon
  • 4 rajčata spařená a oloupaná
  • 100 g strouhaného sýra
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • hrst mangoldu (lze nahradit špenátem)
  • hrst čerstvých buráků
  • několik černých oliv
  • 2 vejce
  • 2 dl šlehačky
  • sypké polévkové koření Alnatura (z drogerie DM)
  • pepř, chilli, sůl
  • olej

Postup:

Patizon omyjeme, nakrájíme na slabé plátky, oloupeme a vyndáme semínka. Cibuli oloupeme, nekrájíme na slabá půlkolečka, česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Mangold omyjeme a  nakrájíme na kousky. Olivy nakrájíme na kolečka.

Do zapékací misky nalijeme trochu oleje, na dno poklademe polovinu cibule a česneku, vyskládáme plátky patizonu, na něj navrstvíme zbytek cibule a česneku. Další vrstva bude mangold, olivy a oříšky. Posypeme kořením a zalijeme vejci rozšlehanými ve šlehačce s trochou soli. Zasypeme strouhaným sýrem a upečeme v troubě předehřáté na 180 st. C dozlatova, což je cca 20 minut.

Jako přílohu jsme měli jasmínovou rýži a rýži Cam (to byl úlovek z vietnamského městečka SAPA).