Vaječný koňak
Na 1,5 l vaječného koňaku budeme potřebovat:
- 8 žloutků
- 1 l smetany 12%
- 1 plechovka Salka
- 0,3 l rumu
- trocha vanilkového prášku nebo dřeně z lusku
Postup:
Žloutky vylijeme do kastrolu a rozšleháme metličkou do pěny. Přilijeme Salko, mléko, přidáme i vanilku a metličkou ještě prošleháme. Vložíme do vodní lázně a za stálého promíchávání zahříváme do zahoustnutí. Teplotu zvolíme raději mírnější, aby se nám vajíčka nezdrcla. Směs zahřejeme na cca 70 st. C. Bude to trvat možná i víc než 40 minut. Hustota ve finále bude jako řidší šodó na buchtičky. Stáhneme z ohně, vyndáme z vodní lázně, přilijeme rum a pořádně rozmícháme.
Vaječňák scedíme přes cedník a naplníme do vyvařených lahví.