Domácí pšenično-žitný chléb z droždí
Na 1 bochník budeme potřebovat:
- 350 g pšeničné chlebové mouky
- 150 g žitné mouky
- 330 ml vlažné vody
- 1 sušené droždí
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička kmínu
- 1/3 lžičky anýzu
Postup:
Do vlažné vody nasypeme droždí a necháme chvíli rozpustit. Ostatní suroviny nasypeme a nalijeme do mísy, přidáme rozpuštěné droždí a zaděláme hladké, tvárné těsto, ideálně pomocí kuchyňského robotu. Necháme hodinu nakynout.
Z nakynutého těsta utvoříme bochánek, přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut odpočívat. Ruce si namočíme vodou a bochánek pohladíme. Do kastrolku dáme trošku vody a položíme vedle chleba na plech. Troubu rozpálíme na 200 st. C a chléb v ní 10 minut zapečeme. Po této době troubu necháme chvilku vyluftovat, odstraníme kastrůlek s vodou, snížíme teplotu na 160 st. C a dopečeme ještě asi 30 minut. Je-li hotový, vyzkoušíme poklepáním. Musí znít dutě.
Tip:
Chleba zabalíme do utěrky a můžeme uchovat do příštího dne. Bude stále stejně vláčný.