Na 2 porce budeme potřebovat:

Ryba

  • 1 filet (cca 250 g) halibuta
  • 1 plná lžíce ghí (příp. másla)
  • 1 lžíce bílého vína
  • 1 plná lžička másla
  • snítka tymiánu
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Risotto

  • 100 g rýže Arborio
  • 1 malá cibule
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 zeleninový bio bujón
  • 1 dl suchého bílého vína
  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • 1 vrchovatá lžíce strouhaného sýra parmazánového typu
  • 1 zarovnaná lžíce máku
  • 1/2 l vody
  • olivový olej

Na ozdobu

  • 1 zralý fík

Postup:

Začneme přípravou risotta. Svaříme vodu s bujónem a tymiánem. Na olivovém oleji zpěníme pokrájenou cibuli a česnek. Přisypeme suchou rýži a promícháme, aby se všechna zrnka obalila olejem. Opečeme ze všech stran, až zprůhlední. Poté zalijeme vínem, přiklopíme pokličkou a necháme minutku vydusit. Přimícháme mák, podlijeme trochou vývaru, přiklopíme a zase vydusíme. Tak pokračujeme dokud rýže nebude na skus. Rýže musí zůstat tak akorát mokrá. Na konci přípravy k ní přidáme nastrouhaný sýr a máslo a necháme rozpustit.

Na pánvi rozehřejeme ghí a vložíme na ní na půlku rozkrojenou rybu. Osolíme, opepříme a z každé strany opečeme asi 3 minutky. Poté rybu vyndáme na talíř a do výpeku přilijeme trošku vína. Necháme vydusit, přilijeme trochu vývaru a vhodíme oříšek másla a necháme zahoustnout. Omáčkou polijeme rybu na talíři.

Naservírujeme na talíř kopeček rýže, k němu halibuta, přelijeme šťávičkou a ozdobíme na třetinky pokrájeným fíkem.