Na koláčovou formu o průměru 30 cm budeme potřebovat:

Na těsto

  • 190 g hladké mouky
  • 90 g ztuhlého másla
  • 30 g moučkového cukru s naloženým vanilkovým luskem
  • 2 lžíce studeného mléka
  • 1 žloutek
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 3 dl borůvek

Drobenka

  • 40 g cukru krupice s naloženým vanilkovým luskem
  • 40 g polohrubé mouky
  • 20 g ztuhlého másla

Postup:

V míse smícháme mouku s nakrájeným máslem, cukrem, mlékem, práškem do pečiva, solí a žloutkem. Rychlostí blesku připravíme těsto, moc se s ním nemazlíme, aby se máslo zbytečně nerozteklo. Vlastníme-li kuchyňský robot, máme vyhráno.

Na kus pečícího papíru obkreslíme obrys koláčové formy a pomocí válečku do tvaru vyválíme těsto. Nebo prostě vymažeme formu máslem a vysypeme moukou a těsto do ní natlačíme. Asi o centimetr a půl zvedneme okraje. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou a posypeme borůvkami.

V malé mističce užmouláme drobenku z tuhého másla nakrájeného na kousky, cukru a mouky. Sypkou drobenkou posypeme povrch koláče.

Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 30 minut.