Pljeskavice a kuřecí maso s grilovanou zeleninou a rakouským bramborovým salátem
Už podle názvu nás napadne, že pljeskavice bude domovem v Jugoslávii. I když je původem ze Srbska, vaří se napříč celou bývalou Jugoškou. Je to směs vepřového a hovězího masa, v muslimských státech pochoppitelně vepřového vymění za jehněčí.
Na nepočitatelné množství porcí budeme potřebovat:
Pljeskavice
- 500 g vepřové plece
- 750 g hovězí kýty
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 vééélká cibule
- 1 lžička drcených chilli papriček
- 1 lžička soli
- 2 lžičky sypkého polévkového koření Würzl
- velká hrst petrželky
Kuřecí řízečky
- kuřecí stehenní řízky
- 1 dl olivového oleje
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce javorového sirupu
- hrubě mletý pepř
Grilovaný zeleninový salát
- 1 lilek
- 1 cuketa
- 1 velká cibule
- 5 stroužků česneku
- cherry rajčátka
- olivový olej
- sůl
Zálivka na salát
- 1,5 dl olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového bílého krému
- 1 lžička vinný ocet
- 1 lžíce javorový sirup
- 1/2 lžičky soli
- hrubě drcený pepř
- zelená petrželka
Rakouský bramborový salát
- 6 brambor
- 1 cibule
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 3 lžíce kvalitního octa
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- pepř
- petrželka
Postup:
Maso na pljeskavici spolu s cibulí nameleme na masovém strojku. Přidáme olej, hořčici, sůl, pepř, chilli a posekanou petrželku. Důkladně promícháme a tvoříme placičky, které necháme v lednici uležet (nechala jsem vše přes noc).
Kuřecí řízky nakrájíme na malé řízečky, odblaníme a naložíme do marinády z oleje, citronové šťávy, sirupu, pepře a sojové omáčky.
Lilek nakrájíme na plátky, posolíme a necháme vypotit. Potom otřeme do ubrousku a naložíme spolu s kolečky cukety a cibule do oleje s trochou soli.
Zálivku vyšleháme z olivového oleje, balzamiko krému, octa, sirupu, soli, pepře a petržele. Měla by být hodně výrazná, ale záleží na chuti. Uschováme si jí do skleničky.
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, ještě teplé oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a zalijeme olejem. V kastrolku zahřejeme ocet se solí, cukrem a pepřem, až se vše rozpustí a přilijeme k bramborám. Promícháme a dáme do lednice uležet.
Na roztopeném grilu ogrilujeme zeleninu z marinády a cherry rajčátka. Výhodou LotusGrillu je, že má uprostřed plechovou plotýnku, na které se dají grilovat drobné kousky, jako například česnek. Ogrilovanou zeleninu přendaváme do mísy, kde jí smícháme s připravenou zálivkou.
Ogrilujeme také pljeskavici a kuřecí řízky a podáváme s grilovaným zeleninovým salátem a studeným bramborovým salátem.