Mí hoši odjeli na výlet a mně se otevřel prostor k experimentu inspirovanému včerejší návštěvou vietnamské tržnice. Totálně zelené banány na vaření, které jsem včera koupila, přes noc dozrály do sluníčkové žluté a šly konečně oloupat. Chutí se od klasického banánu nijak nelišily, ale proces varu jim nijak neubral na kráse.

Na 1 porci budeme potřebovat:

  • 1 dl rýže cam (hrozně se mi líbila, vypadalo to v sáčku, jako by tam bylo i kamení)
  • 2 dl vody
  • sůl
  • sezamový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 3 stonky kadeřávku
  • kus pórku
  • 1 „zelený“ banán
  • hrst čerstvých arašídů (loupané, také včerejší úlovek)
  • 1 lžička červené kari pasty
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce vody

Postup:

Rýži několikrát propláchneme a dáme vařit pod pokličku, až se voda vypaří. Včera mi bylo řečeno, že je lepivá a vaří se chvilku, ale moje zkušenost je jiná :). Trvá to něco kolem 35 minut.

Na oleji krátce orestujeme nakrájený česnek, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, arašídy a kadeřávek. Promícháme, ochutíme kari pastou a přidáme na kostičky nakrájený pórek. Když mrkev změkne, přidáme na kolečka nakrájený oloupaný banán a ještě chvilku restujeme. Nakonec ochutíme sojovkou, citronovou šťávou a zalijeme směsí škrobu a vody. Již jen krátce prohřejeme.