Pórek znali již naši prapra předci a velmi si ho cenili jako zeleniny, ale i jako koření. Římané zakládali dokonce porrinae, což byly zahrádky na pěstování pórku.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 400 g brambor
  • 300 g pórku (bílá a světlá část + zelená část na ozdobu)
  • 1,3 l vody
  • 100 ml šlehačky
  • 1 cibule
  • 40 g másla
  • mletý pepř a mletý kardamom, případně sůl
  • 2 zeleninové bio bujóny
  • olivový olej a tenké nudličky zelené části pórku na ozdobu
  • tofu krutony

Postup:

V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme na kostičky nakrájeném, oloupané, brambory a pokrájený pórek (je lepší použít jen světlou část, polévka bude mít krásnou, světlou barvu), okořeníme. Za stálého míchání chvilku orestujeme a zalijeme vroucí vodou. Přidáme kostky bujónu, přikryjeme pokličkou a necháme přibližně 15 až 20 minut vařit. Když jsou brambory měkké, polévku rozmixujeme, zalijeme smetanou a ještě minutu povaříme. Na talířích pokapeme olivovým olejem. posypeme nudličkami pórku a posekanou petrželkou. Můžeme podávat třeba s tofu krutony.