Pórková krémová polévka
Pórek znali již naši prapra předci a velmi si ho cenili jako zeleniny, ale i jako koření. Římané zakládali dokonce porrinae, což byly zahrádky na pěstování pórku.
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 400 g brambor
- 300 g pórku (bílá a světlá část + zelená část na ozdobu)
- 1,3 l vody
- 100 ml šlehačky
- 1 cibule
- 40 g másla
- mletý pepř a mletý kardamom, případně sůl
- 2 zeleninové bio bujóny
- olivový olej a tenké nudličky zelené části pórku na ozdobu
- tofu krutony
Postup:
V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme na kostičky nakrájeném, oloupané, brambory a pokrájený pórek (je lepší použít jen světlou část, polévka bude mít krásnou, světlou barvu), okořeníme. Za stálého míchání chvilku orestujeme a zalijeme vroucí vodou. Přidáme kostky bujónu, přikryjeme pokličkou a necháme přibližně 15 až 20 minut vařit. Když jsou brambory měkké, polévku rozmixujeme, zalijeme smetanou a ještě minutu povaříme. Na talířích pokapeme olivovým olejem. posypeme nudličkami pórku a posekanou petrželkou. Můžeme podávat třeba s tofu krutony.
Dnes jsme měli polévku k obědu. Vynikající. Jen se po ní zaprášilo.