Vláčný broskvový koláč
Na pekáček 30 x 20 cm budeme potřebovat:
Těsto
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- sůl
- mražené broskve
Krém
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 vanilkové pudinky
- 1/2 hrnku cukru
- 1 dl jablečného koncentrátu
- 1 sášek želatiny 10 g nebo Agar-Agar
- 4 vrchovaté lžíce cukru
Postup:
Do robotu dáme vejce, cukr, mléko a olej a promícháme. Přidáme všechny sypké přísady a umícháme těsto. To vlijeme do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáče s vyššími stěnami a navrch naskládáme na silnější měsíčky pokrájené broskve. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C asi 30 min.
Mezitím naředíme jablečný koncentrát do 800 ml vodou, odebereme kousek na rozředění pudinků. Jablečnou šťávu dáme na rozptylovací mřížku na sporák vařit. Když je horká, přidáme rozředěný pudink s cukrem a vaříme do zhoustnutí. Poté odstavíme z ohně a po chvilce vmícháme želatinu nebo Agar rozmíchaný ve lžíci vlažné vody. Za občasného míchání necháme vystydnout. Potom přidáme tvaroh, řádně metličkou rozmícháme a směsí polijeme zchladlý koláč. Pekáč poté dáme ztuhnout aspoň na hodinu do lednice.