Už v minulém receptu jsem psala, že tempeh je nejzdravější sojový výrobek a měli bychom ho zařazovat pravidelně do našeho jídelníčku. Díky obsahu vitamínu B 12 je plnohodnotnou náhradou masa, avšak je lehce stravitelný, neobsahuje žádný cholesterol a jen velmi málo tuku. Navíc nám poskytne lehce vstřebatelný vápník a hořčík.

  • 1/2 hlávky zelí
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, chilli koření, kmín
  • sojová omáčka Shoya
  • 1/2 balení těstovin
  • 1 balíček uzeného tempehu (fermentovaná uzená soja, ke koupi ve zdravé výživě)
  • olej

Cibuli oloupeme, nakrájíme na proužky, česnek oloupeme, nakrájíme na plátky a zelí omyjeme a pokrájíme na jemné proužky. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme cibuli, česnek, kmín a chilli koření a zpěníme. Když je cibule orestovaná, přidáme do kastrolu nakrájené zelí a pepř. Za občasného míchání restujeme. Po chvíli zakápneme asi 3 lžícemi vody, přiklopíme pokličkou a dusíme.

Mezitím si uvaříme ve slané vodě těstoviny dle návodu. Tempeh nakrájíme na kostičky a na troše oleje opečeme. Když je zlatavý, přidáme asi 2 lžíce sojové omáčky.

Změklé zelí smícháme se slitými těstovinami a dochutíme sojovou omáčkou. Na talíři posypeme opečeným tempehem.