Hruškový punč s koňakem
Na 5 porcí budeme potřebovat:
- 1 l hruškového džusu
- 1 velká měkká hruška
- 1 dl koňaku
- 1 vrchovatá lžička třtinového cukru
- 1 badyán
- 1 lžička skořice
Na ozdobu
- 1 tvrdší hruška
- 5 hvězdiček badyánu
- 5 stonků celé skořice
Postup:
Měkčí hrušku oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Přendáme do kastrolu, zasypeme cukrem a zahříváme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Potom přilijeme koňak, přidáme badyán, mletou skořici a chvilku podusíme. Po pár minutkách přilijeme džus a zahřejeme.
Hotový nápoj rozdělíme naběračkou do skleniček, včetně kousků hrušky. Tvrdší hrušku i se slupkou přepůlíme a půlky ještě rozkrojíme na třetiny. Kolem slupky je nařízeneme a „navlékneme“ na skleničky jako ozdůbku. Do punče vložíme jako ozdobu také po jednom badyánu a jednom kousku skořice.