Ačkoliv by se mohlo zdát, že rumový chlebíček je výhradně vánoční záležitost, určitě si ho upečeme i během roku. Tímto delikátním skvostem nás překvapila kamarádka, která jej přinesla na rozloučení se starým rokem 🙂

Na formu biskupského chlebíčku nebo srnčího hřbetu budeme potřebovat:

  • 300 g zlatých rozinek
  • 180 g hladké mouky
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 100 g změklého másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 50 g marcipánu
  • 3 vejce
  • 2 dl rumu
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička skořice
  • kůra z jednoho bio citronu

Postup:

Začneme den předem tím, že do rumu namočíme rozinky, kandovanou kůru a strouhanou citronovou kůru. Necháme v přikryté nádobě stát několik hodin.

Druhý den v míse smícháme všechny sypké ingredience a přidáme změklé máslo a rozmíchaná vejce. Důkladně promícháme, nejlépe v robotu. Do hladkého těsta zlehka přimícháme okapané ovoce a nastrouhaný marcipán.

Formu na chlebíček vyložíme pečícím papírem nebo silně vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou. Nalijeme do ní těsto a dáme do trouby vyhřáté na 170 st. C na cca 1 hodinu. Je-li chlebíček hotový, poznáme zapíchnutím špejle. Je-li po vytažení špejle čistá, je chlebíček hotový. Pokud ne, přidáme ještě pár minut pečení.

Hotový chlebíček vytáhneme z trouby a pokropíme trochou rumu, který nám zbyl z namočených rozinek. Necháme ve formě pár minut zchladnout a potom vyklopíme.