Křehký švestkový koláč s mákem
Na koláčovou formu o průměru 26 cm budeme potřebovat:
- 130 g polohrubé mouky
- 50 g změklého másla
- 20 g cukru s naloženou vanilkou
- 1 žloutek
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
- 30 g strouhaných mandlí
- 1 dl šlehačky
- švestky dle velikosti (měla jsem 6 obřích)
- máslo na vymazání formy + 30 g na pokladení na povrch koláče
- 1 lžíce třtinového cukru na posypání povrchu koláče
Maková náplň
- 100 g máku
- 200 ml mléka
- 1 vrchovatá lžíce výrazné marmelády
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce koňaku
- špetka soli
Postup:
Mák umeleme na makovém mlýnku, nasypeme do kastrolku, přidáme cukr, sůl, mléko a koňak a chvilku povaříme do zkoustnutí. Mák by neměl být hustý příliš, aby se dobře na drobenkové těsto roztíral.
Z mouky, másla, cukru, žloutku, prášku a soli připravíme vláčnou drobenku. Koláčovou formu vymažeme důkladně a silně máslem a 3/4 drobenkového těsta do formy natlačíme. Na těsto rozetřeme zchladlý mák.
Švestky omyjeme, odstraníme pecky a rozkrájíme je na čtvrtiny. Švestkami obložíme celou plochu koláče, pokapeme šlehačkou a posypeme zbylou drobenkou.
Mandle nameleme na ořechovém mlýnku a posypeme povrch koláče. Posypeme také třtinovým cukrem a poklademe slabými plátky másla.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 35 minut, až koláč zezlátne.