Nepečené jablečné muffiny se smetanovým krémem a karamelem
Na 12 muffinu budeme potřebovat:
Korpus
- 280 g celozrnných sušenek
- 150 g másla
- 50 g vyloupaných vlašských ořechů
Jablečná náplň
- 450 g výrazných jablek
- 2,5 dl vody
- 1 lžíce vanilkového pudinku
- špetka soli
- trocha cukru a citronové šťávy pro případ, že by jablka byla nevýrazná
Krém
- 150 g mascarpone
- 100 ml šlehačky
- 30 g moučkového cukru
Karamel
- 30 g cukru krupice
- 40 ml ohřáté šlehačky
Postup:
Ořechy rozmixujeme v mixéru na prášek, přidáme rozlámané sušenky a společně ještě umixujeme. Přesypeme do misky. Máslo pomalu rozpustíme a nalijeme k sušenkám. Lžící promícháme.
Jablka omyjeme, oloupeme, odstraníme jádřince a nastrouháme na hrubém struhadle. Přesypeme do rendlíku, zalijeme 1,5 dl vody, přidáme špetku soli a pod pokličkou podusíme 5 minut. Potom ochutnáme, případně dochutíme cukrem a citronem. Pudink rozpustíme s deci vody, přilijeme k jablíčkům a povaříme do ztuhnutí za stálého míchání.
Sušenkové těsto rozdělíme na muffinový plech na 12 dílů a prsty utvoříme muffinové „košíčky“. Hotová jablka rozdělíme do košíčků, lžičkou roztáhneme do krajů, plech překryjeme fresh folií a necháme ztuhnout v lednici.
Mascarpone s cukrem a šlehačkou vyšleháme v tuhý krém. Pomocí dvou lžiček tvoříme hromádky na ztuhlé muffiny.
Na rozptylovači plamene za stálého dozoru rozpustíme v malém kastrůlku cukr, a když už je tekutý, přilijeme k němu ohřátou šlehačku. Důkladně promícháme a pokapeme přes muffiny.