Na 12 muffinu budeme potřebovat:

Korpus

  • 280 g celozrnných sušenek
  • 150 g másla
  • 50 g vyloupaných vlašských ořechů

Jablečná náplň

  • 450 g výrazných jablek
  • 2,5 dl vody
  • 1 lžíce vanilkového pudinku
  • špetka soli
  • trocha cukru a citronové šťávy pro případ, že by jablka byla nevýrazná

Krém

  • 150 g mascarpone
  • 100 ml šlehačky
  • 30 g moučkového cukru

Karamel

  • 30 g cukru krupice
  • 40 ml ohřáté šlehačky

Postup:

Ořechy rozmixujeme v mixéru na prášek, přidáme rozlámané sušenky a společně ještě umixujeme. Přesypeme do misky. Máslo pomalu rozpustíme a nalijeme k sušenkám. Lžící promícháme.

Jablka omyjeme, oloupeme, odstraníme jádřince a nastrouháme na hrubém struhadle. Přesypeme do rendlíku, zalijeme 1,5 dl vody, přidáme špetku soli a pod pokličkou podusíme 5 minut. Potom ochutnáme, případně dochutíme cukrem a citronem. Pudink rozpustíme s deci vody, přilijeme k jablíčkům a povaříme do ztuhnutí za stálého míchání.

Sušenkové těsto rozdělíme na muffinový plech na 12 dílů a prsty utvoříme muffinové „košíčky“. Hotová jablka rozdělíme do košíčků, lžičkou roztáhneme do krajů, plech překryjeme fresh folií a necháme ztuhnout v lednici.

Mascarpone s cukrem a šlehačkou vyšleháme v tuhý krém. Pomocí dvou lžiček tvoříme hromádky na ztuhlé muffiny.

Na rozptylovači plamene za stálého dozoru rozpustíme v malém kastrůlku cukr, a když už je tekutý, přilijeme k němu ohřátou šlehačku. Důkladně promícháme a pokapeme přes muffiny.