Kapustová polévka s kroupami
Pokud ječmen zařadíte jako šampiona do svého jídelníčku, budete mít pružné tělo a bystrou mysl. A taky trochu oddálíte šediny. Vypadá to, že takový elixír mládí by se měl co nejrychleji zabydlet v každé domácnosti 😛
Na 5 porcí budeme potřebovat:
- 250 g vařených ječných krup
- 200 g kapusty
- 3 zeleninové bio bujony
- 2 střední brambory
- 2 velké stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 lžíce sladké papriky
- 1/2 lžičky chilli
- 1/2 lžičky cibulových semínek
- 1/2 lžičky kmínu
- příp. sůl dle chuti
- celerová nať na ozdobu
- olej
- 1,4 l vody
Postup:
Den předem si propláchneme kroupy, zalijeme studenou vodou a necháme odstát. Ráno vodu vyměníme, zalijeme vodou čistou a uvaříme doměkka. Můžeme krup uvařit víc a to, co nám zbyde, naporcujeme do mikrotenu do mrazáku. Ostatně já jsem použila do polévky již porci krup z mrazáku.
V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm nakrájenou cibulku a česnek. Přidáme oloupané, pokrájené brambory a omyté a pokrájené listy kapusty. Z kapustových listů odkrojíme silné řapíky. Přidáme papriku a chilli koření, promícháme a zalijeme vodou. Do polévky přidáme kmín, bujon a cibulová semínka. Povaříme přibližně 15 minut. Potom přidáme uvařené kroupy, ještě chvilku povaříme a dle potřeby dochutíme solí. Na talířích polévku ozdobíme nasekanou celerovou natí.