Dneska jsem sklidila ze zahrádky první várku špenátu, sice ho nebylo moc, ale na tuto lahůdku to stačilo 🙂

Těsto na dukátky:

  • 300 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • lžíce oleje
  • sůl

Náplň:

  • 100 g lístků špenátu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 0,5 měkkého tvarohu (určitě by byla dobrá ricotta, ale tu jsem doma neměla)
  • sůl, pepř
  • máslo

Přeliv:

  • 5 stroužků česneku
  • 6 sušených rajčat
  • 1 dl olivového oleje
  • hrst bazalkových listů
  • půl lžičky hrubého chilli koření
  • sůl
  • strouhaný parmezán

 

Z uvedených ingrediencí vytvoříme těsto. Dala jsem ho na 15 minut do domácí pekárny na program „těsto“. Vznikne krásná, nelepivá hmota, kterou na půl hodiny necháme odpočinout v lednici.

Mezitím si připravíme náplň. Na másle zesklovatíme pokrájenou cibuli, přidáme opraný, nasekaný špenát, osolíme, opepříme, přidáme drcený česnek a chvíli mícháme, až špenát zavadne. Stáhneme z ohně a po zchladnutí přidáme tvaroh. Umícháme nádivku.

Vyndáme těsto z lednice, přepůlíme a půlku na pomoučeném válu vyválíme hodně do tenka. Naznačíme si na placce polovinu a na jednu za pomocí dvou malých lžiček tvoříme malé hromádky nádivky. Druhou půlku přehrneme navrch a pomocí tvořítka nebo malé skleničky vykrájíme podle naznačených hromádek dukátky. Okraje prsty ještě stlačíme a necháme zaschnout. Z druhé půlky a zbytků první uválíme další várku.

Ve vroucí vodě vaříme 4 minuty.

Mezitím, co se nám těstoviny vaří, rozehřejeme olej, přidáme drcený česnek, chilli, sůl, pokrájená sušená rajčata a bazalkové listy a osmažíme dozlatova. Přelijeme přes hotové těstoviny a posypeme parmezánem.

duk

duk1