Letní meruňkový dort
Připravte si tento skvělý jemný dortík, sedněte si s ním do stínu a relaxujte. S každým soustem ucítíte, jak vás opouští stres. Meruňky jsou totiž bohaté na látky, díky kterým se stáváme vůči stresu odolnější 🙂
Na dortovou formu průměru 26 cm budeme potřebovat:
Máslové těsto
- 200 g hladké mouky
- 140 g másla
- 80 g cukru (ve kterém máme naloženou vanilku)
- 1 žloutek
- špetka soli
- pečící papír a hrách nebo fazole na zatížení těsta při pečení
- máslo a hrubá mouka na vymazání formy
Ovocno-smetanová náplň
- 500 g vypeckovaných meruněk
- 35 g cukru s vanilkou
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 2 kelímky šlehačky 33%
- 20 g želatiny
Postup:
Máslo rozkrájíme do mísy, přidáme mouku, cukr, sůl a žloutek. Vypracujeme velmi měkké těsto. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do formy natlačíme rukama a po okrajích ho vytáhneme asi do 3 centimetrů. Navrch položíme pečící papír tak, aby přesahoval trochu vzhůru a posypeme ho fazolemi. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu 25 – 30 minut. Upečený korpus vyndáme, odstraníme papír s fazolemi (ty si můžeme v papírovém sáčku uschovat na příští pečení) a necháme vychladnout.
V té době si připravíme náplň. Meruňky rozpůlíme, prosypeme cukrem a dáme na sporák. Rozmixujeme ponorným mixérem a zahřejeme, až začne směs dělat bubliny. Přidáme citronovou šťávu, zamícháme a necháme zchladnout. Do kastrůlku nalijeme asi 4 lžíce vody, vysypeme do ní želatinu a mícháme do rozpuštění. Necháme chvilku stát a pak zahřejeme těsně k varu (vařit se nesmí). Do teplé želatiny přidáme 3 lžíce meruňkového pyré a intenzivně promícháme. Želatinu s trochou pyré až poté vlijeme do meruňkové masy a pořádně promícháme.
Ve vyšší nádobě ušleháme vychlazenou šlehačku a vmícháme do meruněk. Ovocnou směs nalijeme na vychladlý korpus a necháme ztuhnout v lednici. Trvalo to přibližně 2 hodiny, ale borůvková varianta mojí švagrové, od které mám tenhle skvělý recept, tuhla přes noc 🙂