Co myslíte, odkud původně pocházejí šunkofleky? Osobně bych podle názvu „schinkenflecken“  typovala Německo nebo Rakousko, ale těstoviny asi nejsou jejich tradičním výrobkem. Bůhví, jestli jsou tradičním výrobkem Italů. Domněnky o původu prvních těstovin se různí. Dost možná, že se těstoviny poprvé objevily v Africe 🙂

Na 6 porcí budeme potřebovat:

  • 600 g těstovinových fleků
  • 500 g uzeného masa (použila jsem uzenou kotletu s kostí)
  • 4 vejce
  • 2 velké stroužky česneku
  • 2 větší cibule
  • pepř
  • sůl
  • olej

Postup:

Uzené maso vaříme vcelku asi 1 a půl hodiny. Poté maso vylovíme, necháme zchladnout a pokrájíme na malé kousky.

Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente dle návodu

Cibuli a česnek nakrájíme na kousky a orestujememe ve velké pánvi na oleji, až začně mírně chytat zlatou barvu. Přidáme pokrájené maso a ještě chvíli společně opékáme. Do velké mísy přesypeme uvařené, slité těstoviny, přidáme orestované maso, a zalijeme vejci rozšlehanými s trochou soli a čerstvě drceného pepře. Důkladně promícháme, přikryjeme alobalem a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 200 st. C asi na 10 minut. Poté alobal odstraníme a pečeme dalších asi 15-20 minut, dokud povrch flíčků nebude opečený dozlatova. Opečánky jsou totiž úplně to nejlepší 😛

Tip:

V současné době už klasické fleky moc nefrčí, ale ujišťuji vás, že právě z nich je tohle jídlo absolutně bezkonkurenční.