Lilkový salát
Zajímavá informace pro kuřáky: lilek obsahuje nejvíc nikotinu ze všech rostlin, které se dají zbaštit (možná proto se prapraEpypťané domnívali, že je jedovatý :)). Budete-li chtít však své tělo oblafnout lilkem, tak místo jedné cigarety musíte lilků spořádat asi pět 😀
- 1 větší lilek
- 1 velká lalhůdková cibulka
- 100 g cherry rajčátek
- 2 stroužky česneku
- 8 půlek sušených rajčat
- 10 černých oliv
- sůl, čerstvě mletý pepř
- šťáva z půlky citronu
- hladká mouka
- olej
- petrželka
- růžové krémové balzamiko
Lilek omyjeme, nakrájíme na přibližně půl centimetrová kolečka, osolíme, opepříme a necháme na tácku odležet. Asi po půl hodině odsajeme vodu z lilkových koleček do ubrousků. Kolečka obalíme v hladké mouce a po obou stranách opečeme na oleji. Necháme odkapat na ubrousku.
Do misky dáme opečený lilek, přidáme nakrájenou cibulku, na kousky nakrájená sušená rajčata, přepůlená cherry rajčátka a na kolečka nakrájené olivy. Česnek oloupeme, nakrájíme na drobné kousky a na troše oleje opečeme dorůžova. Poté nasypeme do salátu (bez oleje). Ve skleničce smícháme citronovou šťávu s trochou balsamika, solí a pepřem a nalijeme na salát. Promícháme.