Hlávkové zelí na víně s těstovinami a celerovými krutony
Věděli jste, že již Hippokrates předepisoval svým pacientům na onemocnění ledvin a močového ústrojí jemně krouhané zelí se solí?
Podušené zelí s těstovinami mě kdysi dávno naučila sousedka. Od té doby prošlo mírnou úpravou, ale vaříme si ho poměrně často a rádi. Krutony můžeme udělat i z uzeného tofu nebo uzeného tempehu anebo pro zapřisáhlé masožrouty ze slaniny nebo uzeného 🙂
- 1/2 hlávky zelí
- 1/2 těstovin
- 1 cibule
- 1 a půl dl bílého vína
- olej
- sůl, pepř, kmín
- 4 plátky celeru
- sojová omáčka Kikkoman
Ve větším kastrolu rozehřejeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a orestujeme. Přidáme na nudličky nakrájené zelí, sůl, pepř a kmín a opékáme. Po chvilce přilijeme polovinu vína, přikryjeme ho pokličkou a dusíme. Když se víno vydusí, přidáme zbytek a ještě zahříváme. Pokud bude zelí ještě tvrdé, přidáme vodu nebo ještě víno a dusíme do měkka.
V mezičase nakrájíme celer na maličké kostičky a na oleji opečeme dozlatova. Když chytne barvu, zakápneme asi 2 lžícemi sojovky.
Ve vroucí osolené vodě uvaříme těstoviny dle návodu. Hotové těstoviny smícháme se zelím, případně dochutíme lžíci sojovky. Na talíři ozdobíme těstoviny celerovými krutonky.