Tento koláč je takový zemitý, vesnický, rustikální. Osobně mám ráda koláče s tvarohem a jablíčka mu dávají svěžest.

Těsto:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 60 g třtinového cukru
  • 1 vejce + 1 bílek

Jablečná část:

  • 450 g jablek
  • 30 g másla
  • 20 g třtinového cukru
  • 1/2 vanilkového pudinku
  • hrst rozinek
  • skořice
  • špetka soli
  • 1,5 dl vody
  • 1 lžíce citronové šťávy

Tvarohová část:

  • 1 plnotučný tvaroh
  • 3 lžíce mléka
  • 1 žloutek
  • 20 g třtinového cukru
  • špetka soli

Máslo rozkrájíme na malé kousky a v míse smícháme s cukrem, moukou a vejci. Utvoříme vláčné těsto. Použijeme-li kuchyňského robota, práci nám to ulehčí. 3/4 těsta dáme do mikrotenu do lednice a 1/4 do mikrotenu do mrazáku.

Jablíčka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Na másle je udusíme s cukrem, skořicí a špetkou soli. Do měkkých jablek přimícháme rozinky a pudink rozmíchaný s vodou. Uvaříme do zhoustnutí a dochutíme citronovou šťávou.

Tvaroh smícháme se žloutkem, mlékem, cukrem a špetkou soli.

Do dortové formy dáme pečící papír (nebo jí vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou), na dno vymačkáme větší část těsta z lednice, zvedneme mu okraje. Na těsto namažeme tvarohovou směs a na ní směs jablečnou. Z mrazáku vyndáme zbytek těsta a na hrubém struhadle jej nastrouháme na jablka.

Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu asi 40 minut. Je-li koláč hotový, zkusíme zapíchnutím špejle doprostřed koláče. Pokud se na ní nic nenalepí, je hotovo.

 

jablecny-kolac-dil