Život na vesnici je prima. Má jen jednu nevýhodu, a to, že pro dobré pečivo je to celkem z ruky. Díky tomu jsem se naučila péct domácí. To, že se nedá srovnat s kupovaným asi nemusím zdůrazňovat. Makovky na zítřejší svačinu jsem musela bránit vlastním tělem :D.

Na 16 ks budeme potřebovat:

  • 500 ml hladké mouky
  • 50 g másla
  • 225 ml vlažného plnotučného mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 3 g soli
  • 30 g droždí
  • 1 vejce do těsta
  • 1 vejce na potření

Postup:

Do domácí pekárny, s programem „těsto“ nebo do kuchyňského robotu nalijeme mléko, rozdrobíme droždí a přidáme trochu cukru. Mezitím rozpustíme máslo. K mléku přidáme cukr, rozpuštěné máslo, sůl, mouku, vejce a zaděláme těsto. V pekárně je to brnkačka, za hodinu a půl nás zavolá, že je hotovo. Pracujeme-li s robotem, zaděláme nelepivé těsto, poprášíme trošku hladkou moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě nakynout. Pracujeme-li ručně, snažíme se také o nelepivé těsto a odpočinek pod utěrkou.

Po cca hodině rozdělíme těsto na dva kusy a z každého vyválíme na pomoučeném stole pomocí válečku tenkou placku. Rádýlkem jí rozkrájíme na 8 kousků. Každý kousek stočíme od širší strany ke špičce a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Na jeden plech dáme 8 kousků. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hojně mákem. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu cca 18 minut.

makovky-testo

makovky-priprava

Za inspiraci děkuji http://www.pradobroty.cz/2013/05/sladky-loupak-makovka.html