Zelné picles s mrkví
Picles se dá udělat z různých druhů zeleniny a zelí. Můžeme přidávat bylinky, ořechy, křen, variací je bezpočet. Kvašením syrového zelí, ale i ostatní zeleniny se zvyšuje obsah některých vitamínů. Navíc obsahuje také mnoho enzymů a upravuje trávení. Udělat si picles domácí stojí pár korun a trochu času. A udrží vás ve formě celou zimu 🙂
- 1 kg bílého zelí
- 1 větší mrkev
- 250 g cibule
- 12 g mořské soli
- 1 lžička kmínu
Postup:
Zelí omyjeme, rozkrojíme, vykrojíme košťál a ostrým nožem ho nakrájíme na tenké nudličky (1 velký list si schováme na přikrytí). Cibuli oloupeme, překrojíme a nakrájíme na tenké proužky. Oboje dáme do velké mísy, posolíme, přidáme kmín (můžeme ho krátce nasucho opražit na pánvi, čímž získá intenzivnější aroma) a nahrubo nastrouhanou mrkev. Rukama zelí mačkáme a mneme, až pustí dost šťávy (zkuste k tomu přemluvit svoji drahou polovičku s argumentem, že je picles lepší, pokud zahrnuje ženskou i mužskou energii :D). Potom napěchujeme do 2 velkých zavařovacích sklenic, přilijeme i puštěnou šťávu a povrch přikryjeme půlkou zelného listu. Zatížíme kameny, které předem vyvaříme ve vodě, a přikryjeme víčky. Jen zlehka, aby mohla uniknout případná šťáva. Zelí necháme několik dní kvasit při pokojové teplotě, potom zašroubujeme víčka a uschováme v lednici. Nám chutná nejvíc po 4 dnech kvašení při pokojové teplotě.