Co budeme potřebovat:

  • 400 g vepřových škvarků
  • 650 g polohrubé mouky
  • 350 ml mléka
  • 1 vrchovatá lžička cukru
  • 1 plná lžička soli
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 droždí a ještě třetina z dalšího
  • 1 plná lžička sádla

Postup:

Škvarky podrtíme v mixéru nebo nakrájíme najemno a smícháme s polohrubou moukou. Prsty důkladně prožmouláme, aby se mouka nasákla přebytečným sádlem. Necháme stát aspoň hodinu nebo klidně i přes noc. Všechny ingredience z lednice vyndáme hodinu před přípravou, a necháme stát při pokojové teplotě.

Mléko mírně zahřejeme, smícháme s cukrem a rozdrobíme do něj droždí. Vzešlý kvásek přilijeme do mouky, přidáme vejce, sůl, sádlo a uhněteme těsto, které se nelepí. Necháme jej přibližně hodinu kynout v míse zakryté utěrkou. Nakynuté těsto rozválíme válečkem na tenký plát, přeložíme, opět uválíme, zase přeložíme, uválíme… Opakujeme minimálně 5x. Potom rozválíme na placku silnou max. 1 cm a vykrajovátkem nebo malou skleničkou vykrajujeme kolečka.

Kolečka přendáme na plech vyložený pečícím papírem, ostrým nožem naznačíme na povrchu mřížku a potřeme bílkem. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 st. C dorůžova. Trvá to přibližně 20 minut.