Musaka s mletým masem a cuketou
Můžete namítnout, že pravá moussaka, pocházející z Balkánu, se dělá z jehněčího masa a z lilku, který se předem opeče na olivovém oleji. Jistě budete mít pravdu, ale zkuste připravit musaku dle tohoto jednoduššího receptu. Nezabere vám to 3 hodiny, ale necelé 2 a věřím, že si pochutnáte 😛
Na 3 – 4 porce budeme potřebovat:
- 500 g mletého masa – mix vepřové a hovězí
- 3 velká rajčata
- 3 brambory
- 3 stroužky česneku
- 1 střední cuketa
- 1 větší cibule
- olivový olej
- sůl, hrubě mletý pepř
- majoránka, oregano
- kmín
- olivový olej
- sypké polévkové bio koření
- velká lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 180 ml plnotučného mléka
- špetka muškátového květu
- 60 g strouhaného sýru parmazánového typu
Postup:
Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme v kastrolu na oleji. Přidáme prolisovaný česnek a mleté maso. Osolíme, opepříme, přidáme i ostatní koření a chvilku restujeme. Zapékací misku vymažeme olejem, brambory oloupeme a nastrouháme na plátky, stejně jako s cuketu (jde to skvěle na V-krouhači). Rajčata nařízneme, spaříme vroucí vodou a oloupeme. Do zapékací misky dáme vrstvu brambor, jen lehounce osolíme a pokmínujeme, dále vrstvu cuket, orestované maso, na něj plátky rajčat a další vrstvu brambor.
V malém kastrolku připravíme z másla a hladké mouky jíšku, rozředíme studeným mlékem a vaříme až trošku zhoustne. Ochutíme solí, pepřem, špetkou muškátového květu a polévkovým kořením. Dochutíme lžičkou citronové šťávy. Bešamel přelijeme přes brambory, přikryjeme pokličkou nebo větším kusem pečícího papíru, který se sám stočí kolem pekáčku a utvoří jakoby stříšku. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C 50 minut. Potom odstraníme papír, posypeme strouhaným sýrem a ještě 15 minut zapečeme při 190 st. C dozlatova.