Další příděl cuket skončil jako matjesy :). Docela dost mě překvapilo, jak moc je to dobré.

  • 3 menší cukety
  • 1 větší cibule
  • sůl

Zálivka:

  • 2 lžíce vody
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček nového koření
  • 1/2 lžičky nahrubo mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 lžíce kvalitního octa

Cukety omyjeme a na V-krouhači nakrájíme šikmo na plátky. Cibuli nakrájíme na slabé proužky. Oboje dáme do mísy a vydatně posolíme. Necháme odpočívat asi dvě hodiny, poté slijeme vypocenou vodu. V maličkém kastrůlku svaříme koření a cukr se solí v trošce vody. Když vypneme plamen, přidáme olej a ocet a vidličkou vyšleháme. Zalijeme cukety, dáme do uzavíratelné krabičky a necháme v lednici odpočívat aspoň dva dny.