Krkovice ve švestkové marinádě pečená v papilotě
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 4 plátky libové krkovice
Marináda
- 4 lžíce švestkového sirupu nebo
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 větvičky rozmarýny
- 2 snítky tymiánu
- 1/2 chilli papričky
A navíc
- 80 g slaniny
- 1 velká cibule
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olej
- pečící papír a provázek nebo alobal
Brambory
- 8 brambor
- 40 g másla
- velká hrst petrželky a pažitky
- sůl, kmín
Salát
- listový salát
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička cukru
- šťáva z půlky citrónu
- špetka soli
Postup:
V plastové, uzavíratelné misce smícháme olivový olej se švestkovým sirupem. Přidáme pokrájenou chilli papričku a omyté větvičky bylinek. Vložíme postupně plátky krkovice a důkladně je v marinádě obalíme. Přikryjeme víčkem a necháme pár hodin marinovat, ideálně přes noc.
Pečící papír nastříháme na větší čtverce (nebo alobal), kápneme na ně trochu oleje a na olej položíme po jednom plátku krkovice. Osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na proužky a rozdělíme jí na krkovice. Překryjeme 2 plátky slaniny a papír svážeme provázkem do měšce. Vložíme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C 40 minut. Potom balíčky otevřeme a dopečeme ještě 10 minut.
Mezitím uvaříme v osolené a okmínované vodě brambory. Když jsou měkké, vodu slijeme, přidáme máslo, posekané bylinky a rozšťoucháme. Případně přisolíme.
Salát omyjeme, listy natrháme do mísy a přelijeme zálivkou. Zálivku připravíme z citrónové šťávy, olivového oleje, cukru a soli vyšleháním vidličkou.