Nedávno jsem uváděla recept na meruňkový koláč s mandlemi. A protože nám moc chutnal, zkusila jsem ho tentokrát se švestkami a skořicí. Byl také báječný.

Těsto:

  • 220 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 5 g cukru s vanilkou
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce studené vody

Náplň:

  • 20 švestek
  • 4 lžíce cukru s vanilkou (mám ve sklenici cukr s vanilkovým luskem)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového pudinku nebo Gustinu

Do kuchyňského robota dáme mouku, nakrájené máslo, vodu, cukr a žloutek a rychle zaděláme těsto. Obalíme ho fresh fólií a necháme půl hodiny odpočinout v lednici.

Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozdělíme na půlky. Jsou-li velkém můžeme je ještě překrojit. Do kastrůlku dáme vypeckované švestky, posypeme cukrem a skořicí a chvíli povaříme, až pustí šťávu. Do skleničky nasypeme vanilkový pudink, přidáme trochu šťávy ze švestek, promícháme a přilijeme do kastrůlku ke švestkám a chvilku povaříme.

Na pečící papír obkreslíme koláčovou nebo dortovou formu, kulatý tvar vystřihneme a na něm válečkem vyválíme kulatý tvar těsta o něco větší než je papír. Pečící papír i s vyváleným těstem vložíme do formy tak, aby korpus měl okraje zvednuté asi o 1-2 cm a ještě prsty okraj upravíme. Propícháme vidličkou a strčíme do trouby vyhřáté na 170 st. C na 10 minut. Poté korpus vyndáme a navrstvíme na něj rozvařené švestky. Koláč vrátíme ještě na cca 18 minut dopéct do trouby.