Cuketové matjesy
Další příděl cuket skončil jako matjesy :). Docela dost mě překvapilo, jak moc je to dobré.
- 3 menší cukety
- 1 větší cibule
- sůl
Zálivka:
- 2 lžíce vody
- 3 bobkové listy
- 10 kuliček nového koření
- 1/2 lžičky nahrubo mletého pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 3 lžíce kvalitního octa
Cukety omyjeme a na V-krouhači nakrájíme šikmo na plátky. Cibuli nakrájíme na slabé proužky. Oboje dáme do mísy a vydatně posolíme. Necháme odpočívat asi dvě hodiny, poté slijeme vypocenou vodu. V maličkém kastrůlku svaříme koření a cukr se solí v trošce vody. Když vypneme plamen, přidáme olej a ocet a vidličkou vyšleháme. Zalijeme cukety, dáme do uzavíratelné krabičky a necháme v lednici odpočívat aspoň dva dny.