Galette s jablečným pudinkem, indiánským ovocem a levandulí
Galette je původem francouzský koláč z křehkého tenkého těsta, plněný ovocem nebo klíďo i slanou náplní.
Na koláč o průměru 29 cm budeme potřebovat:
Na těsto
- 190 g hladké mouky (v lepším případě určeném přímo na křehké těsto)
- 90 g ztuhlého másla
- 30 g moučkového cukru
- 2 lžíce studeného mléka
- 1 žloutek
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Náplň
- 3 jablka
- 1 hrnek indiánského ovoce (muchovník)
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1,5 dl vody
- 1/2 vanilkového pudinku
- 1/2 lžičky cukru
- špetka soli
Na posypání
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 kytičky levandule
Postup:
Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Promícháme. Přidáme žloutek, pokrájené máslo a mléko. V této fázi použijeme kuchyňský robot, pokud vlastníme, a při vyšších otáčkách necháme těsto spojit. Pokud robot nemáme, těsto zpracujeme nejdřív vařečkou a potom hezky rukama. Poté jej zabalíme do mikroténového sáčku a necháme v lednici odpočinout aspoň půl hodiny.
Mezitím si oloupeme a nahrubo nastrouháme jablíčka. Přesypeme je do kastrolu, podlijeme trošičkou vody s citrónovou šťávou a solí a přiklopené pár minut dusíme. Zbytek vody rozmícháme ve skleničce s pudinkem a cukrem a přilijeme k jablíčkům. Ještě dvě minuty dusíme. Poté necháme vystydnout.
Ustřihneme si kus papíru na pečení a těsto na něm rozválíme válečkem na tenkou velkou placku. Placka bude takové velikosti, kolik těsto dovolí. Pak i s papírem přendáme do koláčové formy. Průměr těsta bude větší než průměr formy. Dlaní jej natlačíme na dno a vylijeme na něj jablka a roztáhneme až do krajů. Posypeme kuličkami indiánského ovoce a okraje přehrneme přes ovoce směrem ke středu.
Třtinový cukr s odranými kvítky levandule rozmixujeme v mixéru a dle chuti jím koláč posypeme.
Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 25-30 minut.