Francouzská bageta
Jó, na bagety jsou Francouzi hrdí. Několikrát denně si prý pro nějakou zaskočí do místní pekárny. Správná bageta totiž musí být čerstvá, pěkně křupavá a drobivá. Čím větší čurbes na stole po jídle, tím líp 😀
Na dvě bagety budeme potřebovat:
- 200 g celozrnné mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 1/3 kostky droždí
- 1/2 lžíce medu
- 3/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky cukru
Postup:
Do robotu nebo domácí pekárny, v nejhorším případě do mísy 🙂 dáme vlažné mléko, cukr a droždí. Necháme chvilku stát. Přidáme mouku, sůl, med a zpracujeme těsto. Není potřeba ho nechat v míse kynout. Těsto hned rozdělíme na 2 části. Na pomoučeném vále nebo pracovní desce rozválíme každý díl válečkem na placku, ideálně tvaru obdélníku. Po delší straně přehneme do dvou třetin a zbývající třetinu přehneme navrch, snažíme se okraj přetáhout tak, aby se dal ještě podsunout pod bagetku. Bude tak lépe držet tvar. Vzniklé bagety přendáme na plech vyložený pečícím papírem, šikmo několikrát nařízneme zubatým nožem, přikryjeme utěrkou a nechám 50 minut kynout. Potom vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C na 20 minut. Pod mřížku s plechem vložíme pekáček s vodou.
Ahoj, mohu mléko v receptu nahradit vodou? Děkuji za odpověď
Dana
Milá Dano, sice jsem to nezkoušela, ale vaření je proces tvořivý a nic není tabu. Určitě to vyzkoušej a dej vědět, jak se povedly 🙂