Pstruh lososovitý s risottem a zelenými fazolkami
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 400 g pstruha lososovitého
- 1/2 citronu
- 30 g másla
- 3 lžíce oleje
- sůl, pepř
Risotto
- 260 g rýže Arborio
- 20 g másla
- 20 g sýru parmazánového typu
- 2 dl suchého bílého vína
- 3 dl zeleninového vývaru nebo zeleninového bio bujonu
- 1 cibule
- 1 velký stroužek česneku
- olivový olej
Fazolky
- 300 g zelených fazolek
- 3 plátky libové slaniny
- 1 velký stroužek česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 dl suchého bílého vína
- sůl, čerstvě mletý pepř
Okurkový salát
- 1 salátová okurka
- šťáva z půlky citronu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce javorového sirupu
- špetka soli
Postup:
Na olivovém oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek, až oboje zesklovatí. Přisypeme suchou rýži a mícháme, až se obalí olejem. Potom zalijeme polovinou vína, promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme víno vydusit. Trvá to opravdu jen chviličku, tak od sporáku v žádném případě neodcházíme. Risotto vyžaduje společnost.
Když se víno vydusí, přilijeme zbytek a zase přiklopíme a necháme vydusit. Potom postupně přiléváme vývar, asi na 3x a proces opakujeme. Potom už rýži začneme ochutnávat, protože by mohla být hotová tak akorát. Nebude to trvat déle než 20 minut. Před dokončením přidáme máslo a a strouhaný sýr a necháme rozpustit. Zamícháme. Rissoto má být vláčné, mokré a zrnka rýže na skus.
V mezičase si omyjeme a pokrájíme fazolky. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu a plátky česneku. Přidáme fazolky a společně chvíli restujeme. Přilijeme trošičku bílého vína, osolíme, přiklopíme pokličkou a ještě asi 5 minut dusíme.
Rybu rozkrájíme na porce, hojně pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a na másle s trochou oleje z obou stran opečeme dozlatova. Začneme na straně, kde je kůže.
Okurku oloupeme, nastrouháme na plátky a smícháme se zálivkou vyšlehanou z citronové šťávy, oleje, javorového sirupu a soli.