Hrstková polévka
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 100 g neloupané červené čočky
- 70 g vařených velkých bílých fazolí
- 70 g vařených červených fazolí
- 70 g vařené cizrny
- 50 g zelených fazolek
- 2 zeleninové bujony Würzl
- 1 menší mrkev
- 1 menší petržel
- kousek celeru
- 1 cibule
- 1 česnek
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
- hrst pažitky
- pepř
- olej
- 1,3 l vody
Postup:
Tuto polévku je fajn udělat, když máte v mrazáku zamražené uvařené luštěniny. Teda kromě neloupané červené čočky, tak se nemusí namáčet a je uvařená coby dup.
Čočku propláchneme, zalijeme chladnou vodou a uvaříme doměkka. Bude to trvat přibližně 25 minut. Do kastrolu nalijeme trošku oleje a zpěníme na něm nakrájenou cibuli. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a petržel a na kostičky nakrájený celer. Chvilku restujeme a zalijeme 1,3 l vroucí vody. Přihodíme bujony, odvážené luštěniny a fazolky. Společně povaříme. Ke konci varu přidáme majoránku, droždí, prolisovaný česnek a pepř. Nakonec přidáme i uvařenou čočku, promícháme a zasypeme pažitkou.