Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 100 g neloupané červené čočky
  • 70 g vařených velkých bílých fazolí
  • 70 g vařených červených fazolí
  • 70 g vařené cizrny
  • 50 g zelených fazolek
  • 2 zeleninové bujony Würzl
  • 1 menší mrkev
  • 1 menší petržel
  • kousek celeru
  • 1 cibule
  • 1 česnek
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
  • hrst pažitky
  • pepř
  • olej
  • 1,3 l vody

Postup:

Tuto polévku je fajn udělat, když máte v mrazáku zamražené uvařené luštěniny. Teda kromě neloupané červené čočky, tak se nemusí namáčet a je uvařená coby dup.

Čočku propláchneme, zalijeme chladnou vodou a uvaříme doměkka. Bude to trvat přibližně 25 minut. Do kastrolu nalijeme trošku oleje a zpěníme na něm nakrájenou cibuli. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a petržel a na kostičky nakrájený celer. Chvilku restujeme a zalijeme 1,3 l vroucí vody. Přihodíme bujony, odvážené luštěniny a fazolky. Společně povaříme. Ke konci varu přidáme majoránku, droždí, prolisovaný česnek a pepř. Nakonec přidáme i uvařenou čočku, promícháme a zasypeme pažitkou.