Trochu jsem to přepískla s nákupem cibule, a protože cibulovou polévku jsme měli nedávno, pustila jsem se do omáčky. Na záhonku zbylo po zimě ještě pár listů kadeřávku a s mrkví a celerem zkrášlily bramborovou kaši. Kombinace se vám může zdát trochu bláznivá, ale omáčka byl takový luxus, že jsme jí dojedli samotnou jako polévku. Což nás přivedlo k myšlence, zkusit příště uvařit krémovou cibulačku 🙂

Zeleninová kaše

  • 5 brambor
  • 1 větší mrkev
  • kousek celeru velikosti mrkve
  • 4 listy kadeřávku
  • 40 g másla
  • sůl, kmín

Cibulová omáčka

  • 400 g cibule
  • 70 g másla
  • 1 kostka zeleninového bio bujonu
  • 1 zarovnaná lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky třtinového cukru
  • 1/2 lžičky červené kari pasty (nebo chilli)
  • 3 snítky tymiánu
  • 6 šalvějových listů
  • trocha citronové šťávy

Cibuli oloupeme, překrojíme napůl a rozkrajíme na nudličky. V kastrolu rozehřejeme máslo s cukrem a přisypeme cibuli. Přidáme kari pastu, bujon a bylinky. Za velmi častého míchání necháme cibuli zkaramelizovat, až bude zlatavá (pozor, aby se nespálila). Když už má cibule požadovanou barvu, přisypeme mouku a za stálého míchání orestujeme. Zalijeme vodou (cca 1,5 dl) a povaříme do zhoustnutí. Rozmixujeme ponorným mixérem anebo můžeme nechat tak. Nakonec můžeme dochutit trochou citronové šťávy.

Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme do kastrolu s vodou. Přidáme oloupanou mrkev a celer a také kadeřávek zbavený tvrdého stonku. Osolíme, okmínujeme a uvaříme doměkka. Potom vodu slijeme a zeleninu rozšťoucháme šťouchadlem na brambory spolu s máslem.