Zeleninová kaše s cibulovou omáčkou
Trochu jsem to přepískla s nákupem cibule, a protože cibulovou polévku jsme měli nedávno, pustila jsem se do omáčky. Na záhonku zbylo po zimě ještě pár listů kadeřávku a s mrkví a celerem zkrášlily bramborovou kaši. Kombinace se vám může zdát trochu bláznivá, ale omáčka byl takový luxus, že jsme jí dojedli samotnou jako polévku. Což nás přivedlo k myšlence, zkusit příště uvařit krémovou cibulačku 🙂
Zeleninová kaše
- 5 brambor
- 1 větší mrkev
- kousek celeru velikosti mrkve
- 4 listy kadeřávku
- 40 g másla
- sůl, kmín
Cibulová omáčka
- 400 g cibule
- 70 g másla
- 1 kostka zeleninového bio bujonu
- 1 zarovnaná lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky třtinového cukru
- 1/2 lžičky červené kari pasty (nebo chilli)
- 3 snítky tymiánu
- 6 šalvějových listů
- trocha citronové šťávy
Cibuli oloupeme, překrojíme napůl a rozkrajíme na nudličky. V kastrolu rozehřejeme máslo s cukrem a přisypeme cibuli. Přidáme kari pastu, bujon a bylinky. Za velmi častého míchání necháme cibuli zkaramelizovat, až bude zlatavá (pozor, aby se nespálila). Když už má cibule požadovanou barvu, přisypeme mouku a za stálého míchání orestujeme. Zalijeme vodou (cca 1,5 dl) a povaříme do zhoustnutí. Rozmixujeme ponorným mixérem anebo můžeme nechat tak. Nakonec můžeme dochutit trochou citronové šťávy.
Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme do kastrolu s vodou. Přidáme oloupanou mrkev a celer a také kadeřávek zbavený tvrdého stonku. Osolíme, okmínujeme a uvaříme doměkka. Potom vodu slijeme a zeleninu rozšťoucháme šťouchadlem na brambory spolu s máslem.