Na chléb naan jsem se chystala již dlouho, máme totiž rádi různé placky se zeleninou. Tohle těsto je skvělé, super se s ním pracuje a placky jsou excelentní.

Naan:

  • 430 g hladké mouky
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 50 ml šlehačky
  • 50 ml vlažné vody
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 25 g droždí
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 5 g soli

Zeleninová směs:

  • 1 velká mrkev
  • 1/2 pórku
  • 1 cibule
  • 50 g slaniny
  • 4 stroužky česneku
  • 2 řapíky celeru
  • kousek brokolice
  • hrst nepražených arašídů (pokud nemáte, šoupněte tam pražené :))
  • 4 rajčata spařená vroucí vodou a oloupaná
  • 2 hrnky vařené cizrny (mám vždy uvařené a nasáčkované luštěniny v mrazáku)
  • sůl, pepř, chilli koření
  • olej
  • 1 lžíce sušeného lahůdkového droždí

Do vlažné vody dáme cukr a rozdrobíme droždí (vlastníte-li pekárnu na chleba, použijte tu a nastavte program na těsto, případně použijte kuchyňský robot). Necháme droždí trošku vzpamatovat, potom přilijeme vlažné mléko, šlehačku, máslo, přisypeme mouku a sůl a zaděláme těsto, které necháme alespoň hodinu vykynout. Když nám vykyne, rozdělíme ho na malé hromádky (cca 8 ks), rozválíme na placky a upečeme v troubě rozpálené na 190 st. C po obou stranách dozlatova.

Mezitím si připravíme směs. Ve větším kastrolu rozehřejeme olej, orestujeme na něm chvíli arašídy, přidáme pokrájenou cibuli a slaninu. Po chvíli i na kolečka nakrájenou mrkev a cizrnu. Restujeme, po pár minutách přidáme kolečka pórku, kousky řapíkatého celeru, plátky česneku, kousky brokolice a zase pár minut restujeme. Oloupaná rajčata nakrájíme na kousky a přisypeme do kastrolu. Ochutíme solí, pepřem, chilli kořením, sušeným droždím a ještě chvilku zahříváme.