Chléb naan s cizrno-zeleninovou směsí
Na chléb naan jsem se chystala již dlouho, máme totiž rádi různé placky se zeleninou. Tohle těsto je skvělé, super se s ním pracuje a placky jsou excelentní.
Naan:
- 430 g hladké mouky
- 200 ml plnotučného mléka
- 50 ml šlehačky
- 50 ml vlažné vody
- 40 g rozpuštěného másla
- 25 g droždí
- 1 lžička třtinového cukru
- 5 g soli
Zeleninová směs:
- 1 velká mrkev
- 1/2 pórku
- 1 cibule
- 50 g slaniny
- 4 stroužky česneku
- 2 řapíky celeru
- kousek brokolice
- hrst nepražených arašídů (pokud nemáte, šoupněte tam pražené :))
- 4 rajčata spařená vroucí vodou a oloupaná
- 2 hrnky vařené cizrny (mám vždy uvařené a nasáčkované luštěniny v mrazáku)
- sůl, pepř, chilli koření
- olej
- 1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
Do vlažné vody dáme cukr a rozdrobíme droždí (vlastníte-li pekárnu na chleba, použijte tu a nastavte program na těsto, případně použijte kuchyňský robot). Necháme droždí trošku vzpamatovat, potom přilijeme vlažné mléko, šlehačku, máslo, přisypeme mouku a sůl a zaděláme těsto, které necháme alespoň hodinu vykynout. Když nám vykyne, rozdělíme ho na malé hromádky (cca 8 ks), rozválíme na placky a upečeme v troubě rozpálené na 190 st. C po obou stranách dozlatova.
Mezitím si připravíme směs. Ve větším kastrolu rozehřejeme olej, orestujeme na něm chvíli arašídy, přidáme pokrájenou cibuli a slaninu. Po chvíli i na kolečka nakrájenou mrkev a cizrnu. Restujeme, po pár minutách přidáme kolečka pórku, kousky řapíkatého celeru, plátky česneku, kousky brokolice a zase pár minut restujeme. Oloupaná rajčata nakrájíme na kousky a přisypeme do kastrolu. Ochutíme solí, pepřem, chilli kořením, sušeným droždím a ještě chvilku zahříváme.