I když je tempeh původem exotický Indonézan, nahradí hravě i obyčejný český špek. Ve špekových knedlíkách chutná fantasticky a navíc nám dodá kompletní řadu vitamínu B. Takže můžeme v podstatě říct, že vaříme knedlíky s B-komplexem 🙂

Z tohoto množství připravíme 3-4 porce (10 knedlíků):

Knedlíky

  • 180 ml mléka
  • 50 g hrubé mouky
  • 40 g másla
  • 30 g polohrubé mouky
  • 5 rohlíků
  • 2 vejce
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 balení uzeného tempehu
  • velká hrst zelené petrželky
  • sůl
  • olej

Cuketové zelí

  • 750 g cukety
  • 1 velká cibule
  • 8 lžic suchého bílého vína
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce kvalitního octa (dala jsem jablečný)
  • 1 lžička kmínu

Smažená cibulka

  • 1 velká cibule
  • olej

Postup:

Rohlíky a tempeh nakrájíme na malé kostičky. Na pánev nalijeme trochu oleje a orestujeme na něm tempeh. Necháme v něm rozpustit máslo a přidáme rohlíky. Opekáme, až začnou být zlatavé. Vše přesypeme do misky, přisypeme pokrájenou petrželku a zalijeme vejci rozkvedlanými s mlékem a sojovkou. Promícháme. Zasypeme moukou a ještě důkladně promícháme. Necháme chvilku odstát.

Začneme s přípravou zelí. V kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli dorůžova. Přidáme cukr, sůl, kmín a zalijeme vínem. Necháme vypařit. Mezitím si na hrubém struhadle nebo V-krouhači nastrouháme cuketu (je-li přerostlá, tak ji oloupeme a odstraníme semínka) a následně ji přidáme do kastrolu k cibuli. Chvilku restujeme, a je-li potřeba zalijeme troškou vody. Přidáme ocet, přiklopíme pokličkou a dusíme asi 15 minut. Poté odklopíme a dochutíme dle vlastní chuti.

Do velkého hrnce dáme vařit osolenou vodu na knedlíky. Z těsta odebíráme lžící větší kousky a utvoříme kuličky o velikosti tenisáku (je fajn si po každém 2. omýt ruce, jdou pak lépe koulet). Obalíme je v troše mouky a najednou vložíme do vroucí vody. Vaříme přibližně 15 minut. Pak jeden knedlík vyjmeme, rozpůlíme nití a zkontrolujeme, je-li hotový. Pak vylovíme ostatní a propícháme je vidličkou, aby unikla pára.

Cibuli na ozdobení nakrájíme na kostičky a dozlatova orestujeme na oleji.

Tip:

Dostala jsem od kamarádky opravdu hodně velkou cuketu, a tak jsem jí oloupala a také odstranila semínka. Pokud budete dělat z malé cukety, nastrouhejte jí sakumprásk celou. Zelí pak bude dozelena.