Vegetariánské „špekové“ knedlíky s cuketovým zelím
I když je tempeh původem exotický Indonézan, nahradí hravě i obyčejný český špek. Ve špekových knedlíkách chutná fantasticky a navíc nám dodá kompletní řadu vitamínu B. Takže můžeme v podstatě říct, že vaříme knedlíky s B-komplexem 🙂
Z tohoto množství připravíme 3-4 porce (10 knedlíků):
Knedlíky
- 180 ml mléka
- 50 g hrubé mouky
- 40 g másla
- 30 g polohrubé mouky
- 5 rohlíků
- 2 vejce
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 balení uzeného tempehu
- velká hrst zelené petrželky
- sůl
- olej
Cuketové zelí
- 750 g cukety
- 1 velká cibule
- 8 lžic suchého bílého vína
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce kvalitního octa (dala jsem jablečný)
- 1 lžička kmínu
Smažená cibulka
- 1 velká cibule
- olej
Postup:
Rohlíky a tempeh nakrájíme na malé kostičky. Na pánev nalijeme trochu oleje a orestujeme na něm tempeh. Necháme v něm rozpustit máslo a přidáme rohlíky. Opekáme, až začnou být zlatavé. Vše přesypeme do misky, přisypeme pokrájenou petrželku a zalijeme vejci rozkvedlanými s mlékem a sojovkou. Promícháme. Zasypeme moukou a ještě důkladně promícháme. Necháme chvilku odstát.
Začneme s přípravou zelí. V kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli dorůžova. Přidáme cukr, sůl, kmín a zalijeme vínem. Necháme vypařit. Mezitím si na hrubém struhadle nebo V-krouhači nastrouháme cuketu (je-li přerostlá, tak ji oloupeme a odstraníme semínka) a následně ji přidáme do kastrolu k cibuli. Chvilku restujeme, a je-li potřeba zalijeme troškou vody. Přidáme ocet, přiklopíme pokličkou a dusíme asi 15 minut. Poté odklopíme a dochutíme dle vlastní chuti.
Do velkého hrnce dáme vařit osolenou vodu na knedlíky. Z těsta odebíráme lžící větší kousky a utvoříme kuličky o velikosti tenisáku (je fajn si po každém 2. omýt ruce, jdou pak lépe koulet). Obalíme je v troše mouky a najednou vložíme do vroucí vody. Vaříme přibližně 15 minut. Pak jeden knedlík vyjmeme, rozpůlíme nití a zkontrolujeme, je-li hotový. Pak vylovíme ostatní a propícháme je vidličkou, aby unikla pára.
Cibuli na ozdobení nakrájíme na kostičky a dozlatova orestujeme na oleji.
Tip:
Dostala jsem od kamarádky opravdu hodně velkou cuketu, a tak jsem jí oloupala a také odstranila semínka. Pokud budete dělat z malé cukety, nastrouhejte jí sakumprásk celou. Zelí pak bude dozelena.