Smažené brokolicové nočky
Brokolice, stejně jako její sourozenci květák, kapusta, zelí a kedlubna mají stejnou italskou mamku – planou košťálovinu. Pěstovali ji už staří Římané (dost možná již Etruskové). V každém případě k nám do Čech zavítala až někdy koncem 20. století a pomalu si získává srdce českých jedlíků. Kromě toho, že pro udržení dobrého zdraví je dost významná, je i statečným pomocníkem proti skleróze, takže až půjdete příště nakoupit, určitě si jí nezapomeňte přidat do košíku 😀
Na 3 porce (cca 25 ks) budeme potřebovat:
- 1 růžice brokolice
- 100 g Lučiny
- 35 g strouhanky
- 35 g hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 1 cibule
- 1 vrchovatá lžíce majoránky
- sůl dle chuti
- čerstvě mletý pepř
- olej
Postup:
Brokolici omyjeme, odkrojíme košťál a rozebereme na menší kusy, které uvaříme v páře, cca 8 minut. Brokolici necháme zchladnout a rozstrouháme na jemném struhadle. Cibuli drobně pokrájíme, česnek prolisujeme a na lžíci oleje zpěníme. Přidáme do mísy k brokolici. Přidáme i Lučinu, vejce, strouhanku, mouku a dle chuti osolíme a okořeníme. Vidličkou promícháme v lepivé těsto.
V malém kastrolku rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Pomocí dvou lžic nabíráme a tvarujeme nočky, které smažíme v oleji tak, aby plavaly.
Podáváme třeba s máslovou zeleninou a dipem.