Na 15 ks kroket budeme potřebovat:

  • 450 g mladých cuket (2 střední)
  • 50 g strouhaného sýra parmazánového typu
  • 40 g polohrubé mouky
  • 40 g jemných vloček (použila jsem pohankové)
  • 30 g sezamových semínek
  • 1 vejce
  • 1 velký stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • řepkový olej

Bramborová kaše

  • 5 středních brambor
  • 2 lžíce másla
  • 1 dl mléka
  • sůl

Okurkový salát

  • 1 salátová okurka
  • 1 lžička cukru
  • šťáva z 1 malého citrónu
  • konopný (olivový) olej v množství citrónové šťávy
  • špetka soli

Postup:

Cukety omyjeme, osušíme, nastrouháme na jemném struhadle, prosolíme a necháme vykapat na cedníku asi půl hodiny. Po této době důkladně vymačkáme šťávu.

Cuketu přendáme do misky, přidáme najemno nastrouhaný sýr, pepř, sezamové semínko, prolisovaný česnek, vločky, mouku a promícháme. Ochutnáme, jestli je směs dostatečně slaná a pak vmícháme vajíčko. Necháme odstát asi 10 minut. Potom v malém kastrůlku rozpálíme vyšší vrstvu oleje, aby byly následně vložené krokety celé ponořené. Pomocí dvou polévkových lžic tvoříme z těsta krokety, které smažíme v oleji dozlatova.

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme, přidáme máslo a ohřáté mléko a rozšťoucháme na kaši.

Okurku oloupeme, nastrouháme na plátky a zalijeme zálivkou z citrónové šťávy, oleje, cukru a soli.