Cuketové krokety se sýrem
Na 15 ks kroket budeme potřebovat:
- 450 g mladých cuket (2 střední)
- 50 g strouhaného sýra parmazánového typu
- 40 g polohrubé mouky
- 40 g jemných vloček (použila jsem pohankové)
- 30 g sezamových semínek
- 1 vejce
- 1 velký stroužek česneku
- sůl, pepř
- řepkový olej
Bramborová kaše
- 5 středních brambor
- 2 lžíce másla
- 1 dl mléka
- sůl
Okurkový salát
- 1 salátová okurka
- 1 lžička cukru
- šťáva z 1 malého citrónu
- konopný (olivový) olej v množství citrónové šťávy
- špetka soli
Postup:
Cukety omyjeme, osušíme, nastrouháme na jemném struhadle, prosolíme a necháme vykapat na cedníku asi půl hodiny. Po této době důkladně vymačkáme šťávu.
Cuketu přendáme do misky, přidáme najemno nastrouhaný sýr, pepř, sezamové semínko, prolisovaný česnek, vločky, mouku a promícháme. Ochutnáme, jestli je směs dostatečně slaná a pak vmícháme vajíčko. Necháme odstát asi 10 minut. Potom v malém kastrůlku rozpálíme vyšší vrstvu oleje, aby byly následně vložené krokety celé ponořené. Pomocí dvou polévkových lžic tvoříme z těsta krokety, které smažíme v oleji dozlatova.
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme, přidáme máslo a ohřáté mléko a rozšťoucháme na kaši.
Okurku oloupeme, nastrouháme na plátky a zalijeme zálivkou z citrónové šťávy, oleje, cukru a soli.