Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 380 g rýže Arborio
  • 80 g pancetty
  • 40 g nastrouhaného sýra typu parmazán
  • 40 g másla
  • 3 zeleninové bio bujóny (nebo pravý vývar, máte-li)
  • 3 větší stroužky česneku
  • 2 dl suchého bílého vína
  • 1 větší cibule
  • 1 l vroucí vody
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • hrst pinií nebo posekaných kešu
  • pár lístků šalvěje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Postup:

Svaříme si vodu s bujóny a lžící citrónové šťávy. Chřest omyjeme, odkrájíme nebo odlámeme spodní dřevnaté části, a také poupátka. Středy nakrájíme na dvoucentimetrové špalíky a dáme na 2 minuty povařit do vývaru. Po dvou minutách je vyndáme děrovanou naběračkou do misky. Do vývaru dáme na minutu poupátka. Pak je také vyndáme a necháme na talířku na ozdobení hotového pokrmu. Uvařený chřest můžeme šokově zchladit ledovou vodou, aby zůstal pěkně zelený. Vývar použijeme na uvaření rýže.

Pancettu nakrájíme na širší nudličky. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek na plátky. Do většího kastrolu nalijeme trochu olivového oleje a polovinu množství nakrájené pancetty na něm osmažíme. Přidáme cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Přisypeme suchou rýži a opečeme ze všech stran, až trošku zprůhlední. Poté zalijeme vínem, přiklopíme pokličkou a necháme minutku vydusit. Podlijeme trochou vývaru, přiklopíme a zase vydusíme. Tímto způsobem pokračujeme dokud rýže nebude na skus.

Zbytek pancetty opečeme na troše oleje dokřupava včetně oříšků a pokrájené šalvěje.

Do rýže dáme zbytek vývaru, máslo a sýr a necháme rozpustit. Pak přisypeme všechen chřest, ještě promícháme a hned rozdělíme na talíře, posypeme orestovanou pancettou a hned podáváme.