Muffiny z listového těsta s dýňovou paštikou
Na 12 ks budeme potřebovat:
- 250 g dýně Hokaidó
- 100 g másla
- 3 stroužky česneku
- cca 3 cm červené chilli papričky
- 2 snítky tymiánu (příp. špetku sušeného)
- 2 lžíce šlehačky
- 1 střední cibule
- 1 lžíce koňaku
- 1 lžička světlého krémového balzamika
- velká špetka oregana
- velká špetka třtinového cukru
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- sůl dle chuti
- plát listového těsta
- olej na vymazání plechu
Postup:
Odváženou dýni rozkrájíme na kostičky i se slupkou.
V kastrolku rozehřejeme máslo a orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cibuli a posekaný česnek. Když je cibule orestovaná dosklovata, přidáme špetku cukru a za velmi častého míchání jí necháme zezlátnout. Přilijeme koňak a necháme vydusit. Přidáme kostičky dýně, tymián, muškátový oříšek, oregáno, na drobounko pokrájenou chilli papričku a sůl. Mícháme a restujeme. Dýně se po chvilce začne rozpadat. Přidáme šlehačku a stále restujeme. Úplně nakonec, když je dýně „na kaši“, přidáme balzamiko a dle vlastní chuti případně dosolíme. Ještě necháme prohřát a slupky dýně, které zbyly rozdrtíme nahrubo šťouchadlem na brambory.
Z listového těsta vykrájíme tvořítkem nebo skleničkou kolečka o průměru 7-8 cm. Plech na muffiny nebo koláčky vymažeme olejem a do každého vmáčkneme kolečka z listového těsta.
Troubu rozpálíme na 190 st. C a těsto v něm upečeme po dobu asi 12 minut. Za chvíli se začne v troubě nafukovat a vytvoří zlaté kulaté muffinky. Hotové vytáhneme a necháme zchladnout. Poté je z plechu vyjmeme, lžičkou prolomíme a odstraníme vrchní část muffinů a naplníme je paštikou z dýně. Vršek ozdobíme kouskem chilli papričky a čerstvého tymiánu.
Paštika je skvělá i na pečivo.