Na 12 ks budeme potřebovat:

  • 250 g dýně Hokaidó
  • 100 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • cca 3 cm červené chilli papričky
  • 2 snítky tymiánu (příp. špetku sušeného)
  • 2 lžíce šlehačky
  • 1 střední cibule
  • 1 lžíce koňaku
  • 1 lžička světlého krémového balzamika
  • velká špetka oregana
  • velká špetka třtinového cukru
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • sůl dle chuti
  • plát listového těsta
  • olej na vymazání plechu

Postup:

Odváženou dýni rozkrájíme na kostičky i se slupkou.

V kastrolku rozehřejeme máslo a orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cibuli a posekaný česnek. Když je cibule orestovaná dosklovata, přidáme špetku cukru a za velmi častého míchání jí necháme zezlátnout. Přilijeme koňak a necháme vydusit. Přidáme kostičky dýně, tymián, muškátový oříšek, oregáno, na drobounko pokrájenou chilli papričku a sůl. Mícháme a restujeme. Dýně se po chvilce začne rozpadat. Přidáme šlehačku a stále restujeme. Úplně nakonec, když je dýně „na kaši“, přidáme balzamiko a dle vlastní chuti případně dosolíme. Ještě necháme prohřát a slupky dýně, které zbyly rozdrtíme nahrubo šťouchadlem na brambory.

Z listového těsta vykrájíme tvořítkem nebo skleničkou kolečka o průměru 7-8 cm. Plech na muffiny nebo koláčky vymažeme olejem a do každého vmáčkneme kolečka z listového těsta.

Troubu rozpálíme na 190 st. C a těsto v něm upečeme po dobu asi 12 minut. Za chvíli se začne v troubě nafukovat a vytvoří zlaté kulaté muffinky. Hotové vytáhneme a necháme zchladnout. Poté je z plechu vyjmeme, lžičkou prolomíme a odstraníme vrchní část muffinů a naplníme je paštikou z dýně. Vršek ozdobíme kouskem chilli papričky a čerstvého tymiánu.

Paštika je skvělá i na pečivo.