Zelňačka s klobáskou
Na 4-5 porcí budeme potřebovat:
- 250 g kysanéno zelí
- 100 g kvalitní klobásky
- 3 brambory
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 zeleninové bio bujóny
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- 1 plná lžíce sladké papriky
- 1 cibule
- chilli, kmín
- zakysaná smetana na ozdobu
- olej
Postup:
Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli a česnek, přidáme na kolečka nakrájenou klobásku, oloupané, na kostičky nakrájené brambory a koření. Chvíli restujeme. Zaprášíme moukou, rozředíme vlažnou vodou (cca 1,3 l), přidáme bujónové kostky, důkladně promícháme a necháme od doby varu asi 10 minut povařit.
Když jsou brambory téměř měkké, přidáme okapané a pokrájené zelí. Pokud je zelí hodně kyselé, půlku z něj propláchneme studenou vodou. Společně povaříme dalších 5 minut. Na talíři ozdobíme kysanou smetanou.