Studená zeleninová polévka – gaspacho
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 2 bílé papriky
- 7 plně vyzrálých rajčat
- 1 červená cibule
- 1 červená paprika
- 1 salátová okurka
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- kousek chilli papričky
- hrubě mletý pepř
- sůl
- šťáva z 1 limetky
- 1 lžíce třtinového cukru
- na ozdobení: bazalka, olivový olej a sýr parmazánového typu
Postup:
Zeleninu omyjeme, slupku rajčat nakrojíme do kříže a spaříme vroucí vodou. Slupku sloupneme, rajčata překrojíme, vykrojíme bubáka a dáme do mixéru. Přidáme i papriky nakrájené na kousky, kousek chilli papričky. Také oloupanou, pokrájenou okurku, rozkrájenou cibuli, prolisovaný česnek a rozmixujeme. Ochutíme kořením, cukrem a limetkou. Pokud nám čerstvý česnek dělá v břiše neplechu, prolisujeme jej, a předem orestujeme v kastrůlku na kapičce oleje. Vše promixujeme ještě jednou a necháme v lednici pořádně vychladit. Podáváme ozdobené bazalkou, pokapané olivovým olejem a posypané pár hoblinkami sýru.