Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 1 balení zeleného chřestu
  • 1 menší cibule
  • 30 g másla
  • 1 dl šlehačky
  • 1 bujónová zeleninová bio kostka
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř
  • 1 l vody

Postup:

V kastrolu na másle zesklovatíme pokrájenou cibuli, přidáme lžíci hladké mouky, chvilku zasmažíme a nalijeme 1 litr studené vody. Důkladně rozmícháme. Chřest omyjeme a odstraníme dřevnaté konce. Odkrájíme poupata, která si schováme na ozdobení polévky. Stonky rozkrájíme na kousky a vložíme do vody v kastrolu. Přidáme bujón, sůl a pepř a vaříme asi 10 minut. Potom polévku rozmixujeme, přidáme poupata a vaříme ještě 3 – 5 minut. Nakonec zjemníme smetanou.