Polévka z bílých fazolí
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 300 g bílých fazolí
- 4 kuličky nového koření
- 3 snítky tymiánu (+ nějaký na ozdobení)
- 2 kostky bio zeleninového bujonu
- 2 bobkové listy
- 1 cibule
- 1 střední brambora
- 1 mrkev
- 1 lžíce octa kvalitního octa, třeba s chutí vlašských ořechů
- čerstvě mletý pepř
- 1,3 l vody
- olej
Postup:
Fazole opláchneme a den předem namočíme do chladné vody. Druhý den vodu slijeme, doplníme vodou čerstvou, přidáme nové koření a bobkový list a vaříme doměkka.
Mezitím v jiném kastrolu na troše oleje zesklovatíme cibuli, přidáme oloupané a pokrájené brambory a chvíli restujeme. Zalijeme troškou vody a pod pokličkou brambory dusíme doměkka. Ještě v dalším kastrolku orestujeme, s kapkou oleje, na kolečka nakrájenou mrkev.
Do hotových brambor přidáme polovinu vařených fazolí i s fazolovým vývarem (koření vylovíme a vyhodíme) a rozmixujeme ponorným mixérem. Do krémového základu vsypeme zbytek fazolí, přidáme bujonové kostky, tymián, pepř a pár minut povaříme. Nakonec dochutíme octem. Na talířích ozdobíme čerstvým tymiánem.