Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 300 g bílých fazolí
  • 4 kuličky nového koření
  • 3 snítky tymiánu (+ nějaký na ozdobení)
  • 2 kostky bio zeleninového bujonu
  • 2 bobkové listy
  • 1 cibule
  • 1 střední brambora
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce octa kvalitního octa, třeba s chutí vlašských ořechů
  • čerstvě mletý pepř
  • 1,3 l vody
  • olej

Postup:

Fazole opláchneme a den předem namočíme do chladné vody. Druhý den vodu slijeme, doplníme vodou čerstvou, přidáme nové koření a bobkový list a vaříme doměkka.

Mezitím v jiném kastrolu na troše oleje zesklovatíme cibuli, přidáme oloupané a pokrájené brambory a chvíli restujeme. Zalijeme troškou vody a pod pokličkou brambory dusíme doměkka. Ještě v dalším kastrolku orestujeme, s kapkou oleje, na kolečka nakrájenou mrkev.

Do hotových brambor přidáme polovinu vařených fazolí i s fazolovým vývarem (koření vylovíme a vyhodíme) a rozmixujeme ponorným mixérem. Do krémového základu vsypeme zbytek fazolí, přidáme bujonové kostky, tymián, pepř a pár minut povaříme. Nakonec dochutíme octem. Na talířích ozdobíme čerstvým tymiánem.