Bramborové krokety
I když brambory plnily břicha jihoameričanů už asi před 2000 lety, do Českých zemí to vzaly pěknou oklikou. Nejstarší zmínka se datuje k počátku 17. století. A protože k nám dorazily přes Braniborsko, nesou po něm i své jméno 🙂
Na cca 100 kroket budeme potřebovat:
- 1000 g brambor varný typ C (přinejhorším B)
- 120 g hrubé mouky
- 80 g dětské krupičky
- 40 g másla
- 10 g bramborového škrobu
- 3 žloutky
- svazeček pažitky
- sůl (pro rychlé a šikovné, my ostatní dáváme sůl do obalování, protože po soli těsto rychle řídne)
Na obalování:
- sůl + hrubá mouka na obalení
- sůl + bílky + strouhanka
Na smažení
- řepkový olej
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Necháme je zcela zchladnout a oloupeme. Oloupané prolisujeme lisem na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle.
V míse smícháme s moukou, krupičkou, rozpuštěným máslem, žloutky, škrobem a najemno nasekanou pažitkou. Je lepší těsto rovnou i osolit, ale pak se s ním musí pracovat hodně rychle, protože řídne. Tyhle krokety dělal junior, tak solil až obalovací směs. Zkoušel dvě, hrubou mouku se solí a pak rozšlehané zbylé bílky se solí a strouhanku.
Zpracujeme soudržné těsto a tvoříme kulaté krokety. Rychle je obalujeme je ve zvolené směsi a smažíme ve vyšší vrstvě oleje, aby se utvořila světlá kůrka. Necháme okapat na ubrouscích, vychladit a uložíme aspoň na 3 hodiny do mrazáku (případně do zásoby). Zmražené krokety nasypeme na plech vyložený pečícím papírem, a v případě, že jsme zvolili cestu nesoleného těsta, krokety ještě na plechu osolíme a dopečeme v troubě rozpálené na 190 st. C dozlatova.
Tip:
Zkoušeli jsme obě varianty – krokety v mouce i ve strouhance. Ty v té strouhance byly trošku víc křupavější, ale jinak to na chuť nemělo vůbec žádný vliv.