Vánočka
Co budeme potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 200 ml mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 90 g cukru písku
- 3 žloutky
- 2/3 droždí
- plná špetka soli
- spařené a oloupané mandle
- rozinky
Postup:
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Do kvásku přisypeme mouku, cukr, sůl, přilijeme máslo a žloutky a prohněteme těsto. Vytvoříme měkké, vláčné těsto (kdyby se vám zdálo těsto moc tuhé, přikápněte trošičku mléka, protože hotová vánočka by byla tuhá taky :P). Přidáme k němu rozinky a část posekaných mandlí a zapracujeme. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Když je těsto dobře vykynuté, rozdělíme ho na 6 dílů. Každý díl rozválíme na dlouhý váleček a spleteme vánočku. Položíme ji na plech na pečící papír a necháme ještě 15 minut kynout. Potom ji potřeme bílkem a posypeme zbytkem sekaných mandlí. Přikryjeme pečícím papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C dozlatova. Cca 30 minut. Je-li hotová, vyzkoušíme zapíchnutím špejle doprostřed vánočky. Vytáhneme-li ji suchou, je hotovo. Jinak jí přidáme pár minutek.
Tip:
Pletla jsem ze 6ti pramenů dle návodu z internetu. Je to super, krásně drží tvar. Když jsem dělávala 4-3-2, často se mi vrchní díl posunul ke straně 😛