Ještě nikdy jsem neslyšela, že by někdo trpěl alergií na borůvky. Možná jedině na jejich sbírání 🙂 . Borůvky jsou známé tím, že léčí šeroslepost, zpomalují „rychlé běhy“, a prý taky pomáhají kuřákům skoncovat s cigárky. Prostě ignorujte ty 2 šlehačky v receptu, protože skrz naskrz je tento dortík léčivý 😀

Na dortovou formu o průměru 26 cm budeme potřebovat:

Na korpus

  • 100 g máslových sušenek
  • 50 g másla

Na náplň

  • 500 g borůvek
  • 30 g cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 400 ml šlehačky
  • 20 g práškové želatiny + 5 lžic vody
  • špetička soli

Postup:

Sušenky rozdrtíme v mixéru a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs natlačíme na dno dortové formy.

Borůvky omyjeme chladnou vodou, necháme okapat a v kastrolu rozmixujeme s cukrem a špetičkou soli. Zahřejeme těsně k bodu varu. Želatinu dle návodu na sáčku smícháme s chladnou vodou a necháme chvíli stát. Potom zahřejeme na rozptylovači plamene, až se želatina rozpustí na tekutinu. Nesmí ale projít varem! Stále jí hlídáme a mícháme. Do rozpuštěné želatiny přidáme 3 lžíce zahřáté borůvkové směsi a promícháme. Hned jí vlijeme zpět do borůvek a promícháme. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu.

Když je směs již vlažná, vyšleháme si poctivě vychlazenou šlehačku. Doporučuju šlehat každou zvlášť (jednou jsem to zkusila najednou a šlehačka šla z tekutého stavu hned do máslových hrudek). Vyšlehané šlehačky vmícháme do borůvkovo-želatinové směsi, pořádně promícháme a vlijeme na korpus.

Zakryjeme fresh folií a necháme ztuhnout přes noc.